Žiaci z Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho sa zapojili do envirotýždňa

23.06.2012 Humenné

Humenné 23. júna (TASR) - Súčasťou environmentálneho týždňa, ktorý organizovala rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Štátna ochrana prírody - Správa CHKO Východné Karpaty, bolo aj premietanie filmu a beseda o udržateľnej energii. Dialo sa tak pri príležitosti Európskeho týždňa udržateľnej energie. Na akcii, na ktorej spolupracovala aj Vihorlatská knižnica v Humennom, sa zúčastnilo bezmála 60 žiakov Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho v Humennom.
Cieľom stretnutia bolo podľa hovorcu envirorezortu Maroša Stana priblížiť študentom dôležitosť zníženia spotreby energie v lokálnom, ako aj globálnom meradle. Akcia sa skončila v piatok (22.6.), pričom od začiatku týždňa mali žiaci z Humenného možnosť diskutovať o udržateľnej energii, obnoviteľných zdrojoch a neobnoviteľných zdrojoch energie. Sledovanie filmu z dielne Yanna Arthusa Bertranda s názvom Home, im priblížil vznik života na našej planéte. Film zachytáva činnosť človeka, ktorá predstavuje hrozbu pre všetky ekosystémy. Žiaci sa v rámci sledovania dokumentu a následnej diskusie dozvedeli zaujímavé fakty o tempe spotreby fosílnych palív, no aj to, aký je rozdiel medzi množstvom dopadajúcej slnečnej energie na územie Slovenska a jeho aktuálna spotreba v porovnaní s neobnoviteľnými zdrojmi.
Týždeň venovaný udržateľnej energii organizuje Európska komisia už šesť rokov. Cieľom Európskej kampane energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov energie je podľa Stana snaha informovať občanov, podnikateľov a verejné orgány s riešeniami na zníženie spotreby energie a aktivitami zameranými na energetickú efektívnosť a obnoviteľné zdroje energie. Do iniciatívy sa zapája viac ako 30.000 ľudí v 44 krajinách.
 

Vyberte región